Punč, grog, svařák a další nápoje pro zahřátí
27.11.2005
Při pohledu z okna vás v těchto romantických leč chladivých dnech jistě napadne, že by to chtělo něco dobrého pro zahřátí. Vedle čaje s rumem či slivovicí se nabízí i luxusnější a lahodnější nápoje, které zvládnete připravit sami.
PUNČ
K zimě a Vánocům patří neodmyslitelně punč. Recepty na jeho přípravu se liší region od regionu, něco však mají společné. Aby nápoj prohřál dokonale, přidává se do něj samozřejmě alkohol – víno, rum, koňak. Nabízíme tedy několik receptů, jak si zpříjemnit vánoční svátky po vzoru našich severských přátel.
Punč z bílého vína
Suroviny
2 jablka, 1 litr bílého vína, 1 tyčinka skořice celé, 1-2 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, 4 plátky citrónu,
Postup
Jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme je na plátky a s vínem a s kořením je podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme plátek citrónu. Punč pijeme horký.
Vánoční punč
Suroviny
3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového sirupu, 350 ml bíleho rumu (jamajský nebo kubánský), 2 lžíce cukru.
Postup
Černý čaj zalijeme 750 ml vroucí vody a necháme asi 3 minuty vylouhovat. Potom čaj přecedíme do hrnce, přidáme med, zázvorový nebo javorový sirup a rum. Nápoj prohřejeme a podáváme horký. Pro větší efekt můžeme okraj skleničky navlhčit vodou a obalit v cukru.
Hořící punč
Suroviny
3 lžičky pískového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1-1,5 litru vroucí vody, kolečko citrónu, 05 – 1 dl rumu.
Postup
Do nahřáté sklenice dáme cukr, na to nalijeme citrónovou šťávu, dolijeme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch horkého nápoje položíme kolečko citrónu, na něj nalijeme opatrně rum, který zapálíme a hořící punč podáváme. Punč uhasíme tak, že nápoj zamícháme a zprvu jej nabíráme raději lžičkou, okraj sklenice je velmi horký.
Staroanglický vánoční punč
Suroviny
2 citrony, 300 gramů moučkového cukru, 1 litr vody, půlka muškátového oříšku, 5 dl, rumu, 2 dl koňaku.
Postup
Kůru z citrónu nastrouháme, přidáme cukr, šťávu z citrónů a všechno polijeme vařící vodou. Muškátový oříšek nastrouháme do nápoje, který Punč ohřejeme a podáváme horký.
SVAŘENÉ VÍNO
Svařené víno je nápoj nám více než známý. Regeneraci i dobrou náladu nám poskytuje zejména při zimních horských túrách a lyžování na našich i zahraničních horách. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Suroviny
4 dl vody, několik hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 tyčka celé skořice, pomerančová kůra, 2 lžíce cukru, 7 dl červeného vína.
Postup
Vodu s kořením a kouskem pomerančové kůry necháme na mírném ohni přejít varem, odstavíme a přidáme cukr. Směr necháme asi 30 minut stát, potom přecedíme a přidáme víno. Ochucené víno přivedeme těsně pod bod varu a nakonec ozdobíme kousky pomerančové kůry.
GROG
Grog má stejně jako punč mnoho podob, někteří jej zaměňují s obyčejným čajem s rumem, což je velká škoda.
Bezinkový vinný grog
Suroviny
5 dl bezinkové šťávy, 7,5 dl červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 2,5 dl, rumu, plátky citrónu.
Postup
Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejeme s punčovým kořením. Vše necháme 10 minut táhnout. Potom přidáme javorový sirup a rum. Do každé sklenice přidáme půl plátku citronu a zalijeme grogem.
Vánoční grog
Suroviny
1 láhev červeného vína, 2-3 lžíce madeiry, 2-3 lžíce cukru, 1,5 lžíce rozinek, 1-2 tyčky skořice celé, 6 hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí, 0,5 dl vodky.
Postup
Do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru a mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Nápoj nesmíme přivést až k varu, nakonec přilijeme vodku.
Vaječný grog
Suroviny
4 žloutky, 100 gramů cukru, 1 vanilkový cukr, 1,2 dl rumu, 0,4 dl mléka.
Postup
Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme ve vodní lázni, přidáme horký rum a servírujeme do předem nahřátých sklenic. Můžeme ještě posypat kávou a podávat.
Článek byl zobrazen 10659 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Recepty
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?
Pokud uvažujete o pořízení nové udírny, určitě stojíte před rozhodnutím, jakou udírnu si vybrat. Možností máte hned několik včetně stavby udírny svépomocí. Dnes se zaměříme na srovnání běžně prodávaných udíren, na udírny dřevěné a elektrické.
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.
Fenomén medových dortů
Do českých cukráren, kaváren a restaurací vtrhl před nedávnem nový fenomén - medový dort. Lahodný zákusek plné medově-karamelové chuti, který se doslova rozpouští na jazyku, má své kořeny u starých Slovanů.
Jaké dřevo je vhodné na uzení?
Na výsledek našeho snažení v domácí udírně má vliv spousta věcí. Kvalita masa, použité koření, naložení masa před uzením, teplota uzení. Velký vliv na výslednou chuť a vůni má také použité dřevo, jehož spalováním generujeme kouř. V dalším článku zaměřeném na domácí uzení se dnes podíváme na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné.
Velikonoční pečené dobroty
Pečení velikonočního beránka patřilo u nás vždy k velikonočním tradicím. Pěkný zvyk vznikl z prostého faktu, že ne všichni si mohli o Velikonocích dopřát skutečného beránka z masa, a tak byl beránek nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Do dnešních dnů patří beránek neodmyslitelně k výzdobě velikonočního stolu.
Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek
Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.
Inspirace ze slovenské kuchyně
Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.
Zvěřinové hody
Zvěřina je poměrně dostupným masem, a to ani nemusíte mít v rodině myslivce. Po éře kuřecích plátků s hranolky dnes mnozí rádi opět sáhnou po srnčím guláši nebo zajíci na smetaně.