Vaříme v páře
24.03.2007
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.
Elektrický parní hrnec nabízí oproti klasickým hrncům mnohem dokonalejší a jednodušší vaření. Díky naprosté všestrannosti v něm můžeme rychle a snadno připravit nejen maso a zeleninu, ale i jakékoliv přílohy. Navíc nepotřebujeme přidávat žádný olej. Vaření v páře tak patří k vůbec nejšetrnějším způsobům úpravy potravin, při kterém zůstává zachována nutriční hodnota i veškeré důležité výživné vlastnosti. Parní hrnec je proto právem považován za ideálního pomocníka při různých redukčních dietách a postupně si tak nachází své místo i v českých domácnostech.
Vaříme v jednom hrnci
Bezkonkurenční výhodou většiny parních hrnců je možnost přípravy několika jídel najednou, aniž by přitom docházelo ke vzájemnému prolínání pachů. Skládají se totiž ze dvou a více na sebe stavitelných mís, jejichž dno tvoří mřížka. Tou proniká do jednotlivých nádob pára a díky tomu se jídlo připravuje rovnoměrně ze všech stran najednou. Mísy jsou připevněny na podstavci, ve kterém je umístěn varný agregát a vanička na vodu. Nezbytnou součástí je i sběrná nádoba na zkondenzovanou páru a extrakty ze surovin. Dobu přípravy nastavujeme pomocí časového spínače a po jejím uplynutí se parní hrnec automaticky vypne. Při vyndavání hotových pokrmů je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, abychom se neopařili.
Rychle a úsporně
Pára vzniká do 5 sekund po zapnutí přístroje. Rychlý vznik páry umožňuje tzv. turbokroužek. Jediné, na co si musíme během vaření dávat pozor, je to, aby v podstavci byl neustále dostatek vody. Na její stav nás upozorňuje speciální ukazatel. V případě potřeby ji můžeme snadno doplnit postranními otvory. Mezi další nesporné přednosti je vedle rychlé přípravy i nízká spotřeba energie. Obvyklý příkon přístrojů se pohybuje mezi 650W a 900W.
Také údržba elektrického parního hrnce je poměrně jednoduchá. Jednotlivé části jsou rozebíratelné. Podstavec stačí pouze vysušit utěrkou a obě mísy, ve kterých pokrm připravujeme lze běžně umývat v myčce.
Nejlevnější parní hrnce lze pořídit již od 600 korun, obvyklá cena se však pohybuje mezi jedním a dvěma tisíci, v závislosti na počtu a objemu varných nádob, výkonu přístroje i možnosti nastavení volitelných programů.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Fagor, Moulinex, Tefal
Články s podobnou tématikou
Jak se vaří v římském hrnci
Fondue není pouze jídlo
Výhody elektrické pečící trouby
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 12662 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Odsávaní par
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Návrat Remosky do českých domácností
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Příbory moderních i klasických stylů
Příbory v minulosti patřily k rodinným klenotům, které se dědily mezi generacemi. Luxusní příbory byly výsadou movitějších rodin. Pozlacené jídelní příbory zděděné po předcích nebo obyčejné příbory pro běžné použití mají v naší kuchyni důležité místo.
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Elektrický nůž
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.