Skladování potravin
14.03.2007
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Pořádek v chladničce
Naprosto běžně v máme v chladničce sýry, maso, uzeniny, ovoce či zeleninu. Ale stává se (a neříkejte, že vám nikdy), že se něco zkazí, chytí plíseň nebo jen „zavání“. Nové typy chladniček tomu již dovedou zabránit. Jsou vybaveny antibakteriálními systémy pro delší uchovávání potravin. Speciální filtr takové inteligentní chladničky zachytí bakterie i chemické či mechanické nečistoty obsažené ve vzduchu a zamezí zkažení potravin, vzniku pachů a různých onemocnění (např. salmonely). Filtr je plně účinný po dobu šesti měsíců, dá se snadno vyměnit a po uplynutí jeho životnosti chladnička sama upozorní na jeho výměnu zvukovým signálem a blikáním kontrolky na LCD displeji, který vás informuje i o dalších užitečných funkcích spotřebiče.
Potraviny kdykoli stále čerstvé
Jednou z novinek „inteligentních“ chladniček je technologie nazvaná šestý smysl. Oceníte ji, například v okamžiku, kdy dovnitř uložíte právě nakoupené maso nebo dveře chladničky zůstaly déle otevřené. V ten moment senzor umístěný v chladničce posílá informace do ovládacího centra, které rozpozná, zda je potřeba zesílit chlazení. Další funkcí, která se dá na displeji nastavit, je prázdninový režim, který uvítají ti, kdo opouštějí domov na delší dobu. Vnitřní teplota bude udržována na stálých dvanácti stupních Celsia, což stačí k tomu, aby se uvnitř nevytvářel nežádoucí zápach. Některé dražší modely chladniček mají chladicí prostor s funkcí bioFresh zóna, kde je teplota stabilně udržována na bodu mrazu, tedy nula stupních Celsia. Při této teplotě vydrží některé potraviny, jako je ovoce, zelenina nebo maso, až třikrát déle než při klasickém chlazení.
Důvěřuj ale prověřuj
V poslední době se na trhu objevily inteligentní chladničky, opatřené počítačem, který automaticky monitoruje záruční doby potravin. Proto přinesené potraviny doma před uložením vždy roztřídíme a pokud je ukládáme do „obyčejné“ chladničky, pro jistotu zkontrolujeme datum spotřeby či použitelnosti.
Uvařeno do zásoby
Když počítáme s uvařeným jídlem ještě na druhý den, ihned po přípravě část oddělíme do připravených obalů, rychle pokrm zchladíme ve studené vodě a uskladníme v chladničce či mrazáku. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pokrm dát do plastikových boxů, skleněného nebo keramického nádobí. Ani kvalitní „železné“ nádobí totiž nezabrání tomu, aby do pokrmu nepronikaly škodlivé látky, které pak po delší době mohou způsobit zdravotní potíže (kov se uvolňuje a přechází do potravy).
Mrazíme-li hotové jídlo, měli bychom na obalu vyznačit datum, abychom měli přehled do kdy je třeba jídlo spotřebovat. Je samozřejmé, že misky opatříme víkem už jen proto, aby ostatní pokrmy nenačichly. Kromě toho pokrmy v mrazáku skladujeme podle určitého systému. Ty nejčerstvější dáváme dospod a ty, které máme v úmyslu spotřebovat co nejdříve, umístíme navrch.
Moderní spíž
Suché potraviny, trvanlivé pečivo, zavařeniny, marmelády či nakládanou zeleninu zpravidla do lednice nedáváme, (pokud je nenačneme). Necháváme je ve spíži nebo potravinových skříních, které v panelových bytech bývají jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Co může nabídnout moderní chladnička
Dokonalé chlazení
Úložné prostory v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 9208 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Domácí „pekárna“ na chleba
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Jaké nářadí a náčiní by nemělo chybět v žádné kuchyni?
V dnešním článku se podíváme na vychytávky do kuchyně, které usnadní každodenní rutinní práci. Zlepšováků a triků není nikdy dost. Navíc mnohdy nemusíte kupovat nic nového, spoustu chytrých nápadů lze předělat ze starého harampádí.
Indukční varné desky
Pomalu, ale jistě pronikají indukční varné desky i do českých kuchyní. Své zastánce si získaly nejen pro svou bezpečnost, ale také pro vyšší výkon a významnou úsporu energie. Odpůrci zase naříkají na vysokou pořizovací cenu a omezený výběr varných nádob. Posuďte sami, kdo z nich má pravdu.
Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně
Dřezová baterie dnes již není jen funkčním doplňkem kuchyně, ale svým vzhledem může podtrhnout ráz celé místnosti. Na výběr jsou klasické zakulacené baterie, baterie v retro stylu v bronzu či mosazi i hranaté designové dřezové baterie ve stylu minimalismu. Dřezovou baterii tak můžete krásně sladit s celkovým vzhledem kuchyně a jejími doplňky.
Proč mít výklopy v horních skříňkách v kuchyni
Plánujete novou kuchyň? Měla by být nejen krásná, ale i praktická. Pořádně si promyslete její uspořádání a nezapomeňte ani na funkční prvky jako je kvalitní kování. Představujeme vám systémy výklopů pro horní skříňky, které se snadno otevírají a umožňují dobrý přístup.
Servírovací stolky využijeme při domácí oslavě i letní grilovačce
Možná máte pocit, že servírovací stolky patří pouze do restaurací, nebo hotelů, ale tento praktický kus nábytku oceníte i ve vaší domácnosti. Servírovací stolek totiž vyřeší problém, jak dopravit nádobí, pokrmy a nápoje co nejpohodlněji ke stolu a později zase zpět do kuchyně. Jak si vybrat ten správný servírovací stolek nebo vozík?