Montkov - zárubně a dveře

Reklama

Evropské bylinky v naší kuchyni

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

26.05.2005

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

Bazalka
Jednoletá bylina pocházející z Indie se v evropské kuchyni objevuje od 16. století, ideální výsadba je do květináče, v polovině května už můžeme i do záhonku, vyžaduje hodně slunce. Nejčastěji se používá v italské a francouzské kuchyni, v omáčkách, těstovinách i masu. Čerstvá je vždy chutnější a výraznější než sušená.

Estragon
Vytrvalá bylinka pochází ze Sibiře a patří k základním kořením francouzské kuchyně. Používá se zejména mladá nať, která se výborně hodí k drůbeži, plodům moře a vybraným druhům zeleniny.

Kopr
Velmi známa a oblíbená jednoletá bylina, které se v našich podmínkách daří. Používá se ve středoevropské, východoevropské, skandinávské a balkánské kuchyni. V české kuchyni se objevuje nejčastěji v omáčce a polévce, ale výborně se hodí také do salátů, k rybám, jogurtu, majonéze i bramborám.

Koriandr
Bylina pochází ze Středomoří, její čerstvá nať má velmi výraznou chuť a vůni a používá se proto ve středozemní, mexické a asijské kuchyni do salátů a masitých jídel. Daří se jí v propustné a vápenité půdě.

Libeček
Vytrvalá bylina původem z Íránu se dnes pěstuje po celé Evropě. Vysoká bylina je charakteristická svými listy, které mají silnou chuť a vůni připomínající směs citrusů a celeru nebo také maggi. Nejčastěji se používá do polévek, zeleninových jídel a pokrmů z masa.

Kerblík
Jednoletá bylinka oblíbená a používaná hlavně ve Francii. Zelené lístky, které chutí připomínají petrželku, se přidávají do polévek, salátů, omáček a vaječných, kuřecích a rybích pokrmů. Kerblíku se daří v sušší prosluněné půdě.

Majoránka
Pochází ze Severní Afriky a je to vytrvalá bylina pěstovaná hojně i na našich zahrádkách. Velmi aromatická bylina se používá k dochucování pokrmů z drůbeže, vepřového i hovězího masa, do polévek a bramborových specialit. Majoránka má ráda slunce.

Máta
Vytrvalá bylina velmi výrazné vůně by se neměla kombinovat s jinými bylinkami nebo česnekem. Hodí se k bramborám, hrášku, jehněčímu, kachně, zelenině a lze ji přidat také ke sladkým pokrmům, nápojům a koktejlům. Máta je velmi nenáročná a nevyžaduje téměř žádnou péči.

Meduňka
Medonosná bylina pochází z jižní Evropy. Její čerstvé lístky se hodí do osvěžujících letních salátů, boršče a zeleninových polévek. Pěstují se na teplých, chráněných místech, v lehčí půdě. Měla by se sklízet jen do rozkvětu, dokud má silnou citrónovou vůni.

Šalvěj
Vytrvalý polokeř původem ze Středomoří má ostrou chuť a používá se nejčastěji do nádivek a k ochucení sýra. S šalvějí raději opatrně, mohla při přehlušit ostatní chutě. Vyžaduje slunné stanoviště.

Oregano
Rostlina příbuzná majoránce se hojně pěstuje ve Středomoří. Používá se zejména v jihoevropské kuchyni do těstovin, pizzy, omáček, zeleninových jídel a plodů moře. Daří se jí ve všech půdách, ovšem v našich zeměpisných šířkách nebude mít tak výraznou chuť a vůni.

Pažitka
Bylinka pochází z jižní Evropy a má svěží zelenou barvu a jemně cibulovou chuť. Používá se k dochucování sýrů, brambor, vajec, kysané smetany a polévek. Pažitka vyžaduje těžší půdu a můžeme ji pěstovat i za oknem v květináči.

Tymián
Vytrvalý polokeř také pochází ze Středomoří. Je nepostradatelnou součástí mas a vývarů, marinád, a výtečně se hodí ke králíkovi. Daří se mu v lehčích půdách na slunném místě.

Petrželka
Dvouletka pocházející ze Středomoří je jednou ze základních bylinek v celé Evropě. Nejčastěji se používají odrůdy kadeřavá a plocholistá. Nasekaná petrželová nať zajímavě ochutí brambory, zeleninu, míchaná vajíčka, saláty, polévky, pokrmy z ryb a nádivky. Používá se rovněž ke zdobení obložených mís, polévek, masových pokrmů. Petrželce se v našich podmínkách daří, snáší o polostín, v suchém období je lepší zalévat.

Routa
Z polokeře, který pochází ze Středomoří, se používají pouze listy sklizené před rozkvětem. Hodí se do salátů, v menším množství do masových a zeleninových pokrmů, skopového. Vyžaduje sušší půdy a dostatek slunce.

Rozmarýn
Stálezelený keř dorůstá do výšky až dvou metrů. Pochází z oblasti západního Středomoří, ovšem lze ho pěstovat na suchým a teplých místech i u nás. Výrazná chuť bylinky se výborně hodí k telecímu, vepřovému a jehněčímu masu. Pro chuť se přidává do másla nebo olivového oleje, na kterém smažíme rajčata nebo brambory.

Saturejka
Jednoletá bylina pochází z Východního Středomoří. Čerstvá se používá nejčastěji do salátů a polévek, sušená potom do omáček, polévek, k telecímu, kuřecímu a krůtímu masu, k luštěninám, vaječným pokrmům nebo květáku. Vyžaduje lehčí půdy a dostatek světla.

Yzop
Vytrvalá dřevnatá bylina původem ze Středomoří má kořennou, kafrovitou vůni a mírně nahořklou chuť. Čerstvou bylinou se aromatizuje máslo, salámy, jídla studené kuchyně, luštěninové a bramborové polévky a pečená masa. Vy žaduje teplé a chráněné stanoviště a vápenitou půdu.

 

Článek byl zobrazen 9906 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.

Další články na téma Recepty

Recepty na tradiční domácí klobásy 1.

Recepty na tradiční domácí klobásy 1.

Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.

 
Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.

 
Valentýnské menu pro dva

Valentýnské menu pro dva

Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.

 
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Domácí rostlinné mléko lze vyrobit z různých surovin, např. z ořechů, semínek, obilovin, sóji, a získat tak nutričně bohatý nápoj za zlomek ceny, kterou byste za stejné rostlinné mléko zaplatili v obchodě. Jak si doma rostlinné mléko vyrobit a co k tomu budete potřebovat?

 
Domácí vepřové klobásy s čedarem

Domácí vepřové klobásy s čedarem

Dnes společně připravíme a vyudíme jednoduché, ale výborné domácí klobásy. Na jejich výrobu budeme potřebovat pouze vepřové maso, koření a sýr čedar.

 
Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito

Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito

Tropické teploty sice na pár dní odezněly, přesto vám může bodnout umíchat si i v těchto o pár stupňů chladnějších dnech léta osvěžující drink.

 
Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly

Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. A jak připravit smoothie? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost

Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost

Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Křovinořez STIHL FS 120

Oblíbený křovinořez STIHL FS 120 nyní se slevou 1 700 Kč.

 

MAMUT GLUE HIGH TACK

Využijete ho všude tam, kde potřebujete něco rychle přilepit a nemůžete předmět z jakýchkoliv důvodů zatížit, než lepidlo vytvrdne. Lepidlo MAMUT GLUE High Tack nahrazuje hřebíky, šrouby a nýty.

 

UMĚLÝ "ŽIVÝ" PLOT a ZÁSTĚNY

Umělé zelené stěny jsou skvělým řešení pro ty, kteří potřebují rychle a efektivně vytvořit optický nebo hlukový předěl od sousedů, rušné ulice nebo vytvořit zajímavý zahradní prvek.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ SÍTĚ PROTI HMYZU

Ochrana proti hmyzu i do obloukových a šikmých oken.

 

DLAŽBA, KTERÁ OKOUZLÍ VAŠI ZAHRADU

S jarem přichází touha trávit více času na terase a zahradě. Nechte se inspirovat krásnou dlažbou, dlaždicemi, ploty a prvky zahradní architektury Semmelrock a splňte si sen o krásné zahradě.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Co by to bylo za vánoční hostinu bez bramborového salátu? Ten nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Jeho příprava není složitá, ale žádný univerzální recept na bramborový salát neexistuje. Každý si jej dělá po svém a tak, jak mu nejvíce chutná. Někdo přidává vejce, jiný salám, někdo majonézu, další raději jogurt a tak dále. A jak jej děláte Vy?

 

Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny

Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny

Vepřový bok, lidově bůček, je tučný kus masa, který je oblíbený téměř ve všech koutech světa. Své typické národní pokrmy z něj připravují v Asii, Evropě i Jižní Americe. Pečený bůček má nezastupitelné místo i v české kuchyni. Stejně oblíbený je také bůček uzený, který si snadno připravíme ve své domácí udírně.

 

Víte, že bramborové hranolky pocházejí z Belgie?

Víte, že bramborové hranolky pocházejí z Belgie?

Víte, z jaké země pocházejí bramborové hranolky a kdo je jako první usmažil? Mnozí lidé se domnívají, že vzhledem k americkému původu brambor a oblibě hranolek v amerických fast foodech jsou jejich mateřskou zemí právě USA. Podle anglického názvu frech fries by se zase dalo usuzovat na Francii. Omyl!

 

Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Tak jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů je mnoho, ale originál je jen jeden – kuřecí křidélka Buffalo wings.

 

Zdravá bulharská kuchyně

Zdravá bulharská kuchyně

Zelenina, sýry, jogurty, ryby... Taková je bulharská kuchyně, mnohými považovaná za nejzdravější v Evropě. V bulharském jídelníčku budete jen marně hledat svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo.

 

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.

 

Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.

Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.

Napadlo vás někdy, že byste si zkusili vyrobit oblíbenou pochoutku sami doma? Proč ne? Tato krémová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k toastům či palačinkám, ale také ideálním parťákem pro vánoční pečení. Díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, je domácí nutella zdravější než ta kupovaná.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.